« Eames gehackt | Hoofdpagina | Pools paviljoen Expo 2010 Shanghai »

Nordpark kabelbaan

Nordpark Cable RailwayNordpark Cable RailwayNordpark Cable Railway

Het Nordpark kabelsbaan project bestaat uit vier stations en een hangbrug over de rivier de Inn. In 2005 wint Zaha Hadid Architects de prijsvraag voor het ontwerpen van het kabelspoor in Innsbruck. Op 1 december 2007 was de officiële opening bij het Loewenhaus station.

Zaha Hadid Architects heeft elk station ontworpen voor de specifieke locaties op verschillende hoogtes. Ondanks de sterk afwijkende condities is een vloeiende architectuur typerend voor al de locaties.

"Elk station heeft haar eigen unieke context, topografie, hoogte en circulatie. We hebben natuurlijke fenomenen bestudeerd zoals gletsjer vorming en bewegend ijs. Hierdoor hebben we ervoor gezorgd dat elk station gebruik maakte van deze vloeiende taal van ijs formaties en samen een bevroren stroom langs de berghelling ging vormen."

zegt Hadid.

"Een hoge mate van flexibiliteit in deze taal zorgt ervoor dat de schaal structuren zich kunnen aanpassen aan de verschillende omstandigheden terwijl de overkoepelende logica wordt behouden. Twee contrasterend elementen 'schaal & schaduw' (shell & shadow) genereren de ruimtelijke kwaliteit van elk station. De lichtgewicht organische dakstructuren uit dubbelgevormd glas die 'drijven' op de betonnen plint, creëren een kunstmatig landschap dat de beweging en stroming in de stations beschrijft."

Productiemethodes als cnc milling en thermovormen werden gebruikt voor een geautomatiseerde vertaling van het door de computer gegenereerde ontwerp naar de gebouwde structuur.

Reageer