Hoofdpagina

Architectuur archief

14 april 2009

Air ForestAir ForestAir Forest

Het architectenbureau Mass Studies van de Koreaanse architect Minsuk Cho ontwierp een tijdelijk paviljoen voor het Denver's City Park. Het opblaasbare bos ligt aan de westerlijke oever van het Ferril Lake en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1000 m2.

Rem Koolhaas schrijft in Delerious New York over de aantrekkingskracht van nagemaakte alledaagse dingen, bijvoorbeeld de natuur. In Delerious New York schrijft hij over het zwemmen in de zee met kunstlicht: “Electric Bathing”. Hieronder een passage uit het boek:

Towards 1890, the introduction of electricity makes it possible to create a second daytime. Bright lights are placed at regular intervals along the surf line, so that now the sea can be enjoyed on a truly metropolitan shift-system, giving those unable to reach the water in the daytime a man-made, 12-hour extension. What is unique in Coney Island – and this syndrome of the Irresistible Synthetic prefigures later events in Manhattan – is that this false daytime is not regarded as second-rate. Its very artificiality becomes an attraction: “Electric Bathing”.

5 april 2009

Les Bains des Docks - Jean NouvelLes Bains des Docks - Jean NouvelLes Bains des Docks - Jean NouvelLes Bains des Docks - Jean Nouvel

Les Bains des Docks is een zwembad in Franse Le Havre ontworpen door Jean Nouvel.

Het vijfduizend vierkante meter grote complex bestaat uit 12 sportbaden, waaronder een 50 x 21 meter groot buitenzwembad, verschillende recreatie baden, een sauna, een hammam en fitnessruimtes.

Het gehele complex is bedekt met witte tegels tot en met de starblokken aan toe. Enkel voor het speelgedeelte voor de kinderen is een uitzondering gemaakt, deze bestaat namelijk uit fel gekleurde schuimrubberen blokken.



26 maart 2009

Suites Avenue - Toyo ItoSuites Avenue - Toyo Ito

Toyo Ito geeft een moderne interpretatie van de werken van Antoni Gaudi weer met dit luxueuse appartementecomplex in Barcelona. Het appartementengebouw ligt aan de Passeig de Grácia tegenover het beroemde Casa Milá.

De Passeig de Grácia geldt als de meest exclusieve winkelstraat van Barcelona. De appartementen, genaamd Suites Avenue, worden voornamelijk verhuurd aan toeristen. Zij kunnen rekenen op luxe voorzieningen als een cateringservice, persoonlijke assistenten en een gezondheidsclub.

14 maart 2009

Hemeroscopium HouseHemeroscopium HouseHemeroscopium House

 

Het Hemeroscopium House, door Esemble Studio uit madrid, is een elegante opstapeling van grote geprefabriceerde infrastructurele elementen. Tussen de zorgvuldige opeenstapeling van de elementen ontstaat een interessante ruimte: het huis.

De enorme elementen geven het huis een surrealistische uitstraling. Ondanks de associaties met bruggen en viaducten die de elementen oproepen is het huis niet lomp. De fijne detaillering en de uit elkaar geplaatste delen zorgen ervoor dat het huis eerder licht en ruimtelijk is.

Hoogtepunt van het gebouw is het zwembad dat zich in één van de geprefabriceerde liggers bevindt. Het filmpje waarin je de bouw van het gebouw kan zien is ook erg de moeite waard.


8 maart 2009

Giorgio Armani 5th AvenueGiorgio Armani 5th AvenueGiorgio Armani 5th AvenueGiorgio Armani 5th Avenue

Op 5th Avenue in het centrum van New York is afgelopen maand het nieuwste filiaal van Giorgio Armani geopend. Aan de beroemde straat die langs het Central Park loopt bevinden zich ook The New York Public Library en het Empire State Building.

De vier verdiepingen hoge “concept store” is ontworpen door het architectenkoppel Massimiliano & Doriana Fuksas. Het interieur is luxe uitgevoerd zoals je kunt verwachten in de winkels van Armani. Maar het absolute pronkstuk is de trap die bestaat uit een aantal wervelende witte stroken die zich vrij door al de verdiepingen heen bewegen.

2 februari 2009

Moxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers place

De ontwerpers van Moxon architects ontwierpen dit kantoorpand voor een kavel dat zich direct naast een rotonde bevindt in de stad Preston, in het noordwesten van Engeland. Door de geanodiseerde aluminium vinnen aan het gebouw lijkt het gebouw in beweging. Het doet denken aan de lijnen die striptekenaars om snel naderende auto’s en superhelden tekenen.

De vinnen zijn ook nuttig: Een hoogstaande zomerzon wordt buitengehouden terwijl een lage winterzon wordt toegelaten en het gebouw zoveel mogelijk verwarmt.

De automobilisten op de rotonde hebben een spectaculair veranderend beeld als ze langs het gebouw rijden. Door de richting van de vinnen en de beweging van de auto’s opent en sluit het gebouw zich naarmate de positie van de voorbijganger verandert.

25 januari 2009

Snap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01Para

Een groep studenten genaamd Team 01 Para, van het MArch Design Research Laboratory van de Architectural Association in Londen, hebben 'Snap! - Bistable Structure' bedacht. Een gebouw dat is ontstaan door een onderzoek naar het samenvoegen van plaatjes bi-stabiel metaal. Dit soort plaatjes kennen wij beter als de klik ambanden.

Het team bestaat uit Stella Nikolakaki, Sevil Yazici, Jesse Chima en Eugene Leung.

Volgens Leung, kan een ook na de bouw een ruimte in het gebouw worden aangepast door de specifieke eigenschappen van bi-stabiel metaal.



17 december 2008

De Luigi Bocconi Universiteit door Grafton ArchitectsDe Luigi Bocconi Universiteit door Grafton ArchitectsDe Luigi Bocconi Universiteit door Grafton ArchitectsDe Luigi Bocconi Universiteit door Grafton Architects

Het nieuwe onderkomen van de Luigi Bocconi universiteit in Milaan is ontworpen door het Ierse Grafton Architects. Tijdens het World Architecture Festival in Barcelona is het gebouw uitgeroepen tot World Building of the Year.

De vijf grote conferentiehallen, binnenplaatsen, ontmoetingsruimtes en collegezalen zijn publieke toegankelijk. Hierboven zijn de ruimtes voor het onderwijzend personeel gesitueerd met onder andere kantoorruimtes voor ongeveer duizend professoren.

27 oktober 2008

Project X door René van ZuukProject X door René van ZuukProject X door René van Zuuk

Het Project X project van René van Zuuk bevindt zich op ‘de Fantasie’ in Almere, een locatie voor experimentele woningbouw. Het ontwerp dat bestaat uit meerdere doosvormige volumes ligt met een halve verdiepingshoogte verdiept in de grond. Hierdoor ontstaat er een relatie met de glooiende tuin en het aangrenzende kanaaltje.

Er is naast de woonfunctie ook ruimte gemaakt voor een klein kantoor in het gebouw. Het eigenlijke bureau van René van Zuuk Architecten ligt op een steenworp afstand.

18 oktober 2008

Dupli CasaDupli Casa

Deze villa van J. Mayer H. Architekten staat in de buurt van Ludwigsburg, in Duitsland.
De witte 'vlek' waar de villa zich op bevindt volgt precies de contouren van een oud woonhuis dat eerst op deze plek stond. Op deze manier wordt er een herinnering aan de bestaande bouw gecreëerd met een compleet nieuwe vormentaal.

De ramen zijn vooral gericht op de verschillende vergezichten, zoals over de stad Marbach en het Duits Nationaal literatuurarchief aan de andere kant van de Neckar vallei.

24 juli 2008

Siedlung KraillingSiedlung KraillingSiedlung Krailling

De bekendste van Duitse Siedlunghäuschen uit de jaren 30 staan in de Weissenhof Siedlung in Stuttgart. Grote architecten als Peter Behrens, Gropius, Mies van der Rohe, Oud and Le Corbusier werkte aan deze wit gestuukte meesterwerken.

In Krailling in de buurt van München is in de jaren dertig ook een Siedlung project gebouwd. Deze „Hundert-Reichsmark-Häuser“ hadden elk een grote tuin maar hadden een inhoud die niet groter was dan zeventig vierkante meter.

Architect Peter Haimerl kreeg de opdracht om een van deze woningen om te bouwen tot een huis dat voldeed aan de eisen van de moderne Duitse woningbouw. Een relatief simpel maar doeltreffende aanpak is de oplossing geworden: De woning volledig inpakken met isolerende beplating en daarna de gehele gevel en het dak afwerken met bitumineuze bekleding. Door het verleggen van de openingen in de gevel en dak ontstond er een fraai gebouw dat niet meer doet denken aan een jaren dertig huis, of dat nu jammer is of niet.

7 juni 2008

Post Rotterdam CoolsingelPost Rotterdam FoyerPost Rotterdam Lobby

Waar het Post Amsterdam gebouw bij het Amsterdam Centraal Station wordt klaargemaakt voor de sloop is Rotterdam bezig om haar monumentale Post Rotterdam gebouw aan de Coolsingel nieuw leven in te blazen. In Amsterdam zal met de sloop een einde komen aan de gezamenlijke huisvesting van een interessante groep bedrijven, waaronder: Het tijdelijke stedelijk museum SMCS, Club 11, de multimediaontwerpers van Mediamatic Lab en de architectenbureaus Zwarts & Jansma en Jo Coenen & Co.

Post Rotterdam zal meerdere winkels en horeca gelegenheden gaan herbergen op de onderste etages. De bovenste verdiepingen zullen gaan fungeren als een designhotel. Aan Ben van Berkel en zijn UNStudio is gevraagd om na de Erasmusbrug Rotterdam te verrijken met een tweede icoon. Het is duidelijk dat de ambities voor dit gebouw hoog liggen maar daar is dan ook niets mis mee.

31 mei 2008

ZGG paviljoenZGG paviljoen

In Darmstadt staat sinds kort dit ZGG paviljoen voor het bestaande Alice-Hospital van het Rode Kruis. Angela Fritsch Architekten ontwierp dit kleine paviljoen dat de vorm heeft van een box. De buitenkant van de box is bekleed met plaatstaal dat is ingesneden door een lassercutter.

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van AFA en Hannes Freising van de firma Huellwerk, die zich specialiseert in het maken van façades voor architectonische bouwwerken.

23 mei 2008

Museion BolzanoMuseion BolzanoMuseion Bolzano

Op 24 mei opent het nieuwe onderkomen van het Museion in Bolzano, Zuid-Tirol Italië, haar deuren. Het Museion is een museum voor moderne kunst dat dit jaar ook het podium zal zijn voor the European Biennial for Contemporary Art Manifesta 7.

Het gebouw dat is ontworpen door de Berlijnse architecten van Krüger Schuberth Vandreike bestaat uit twee delen: Het vijf verdiepingen tellende hoofdgebouw en een kleiner gebouw dat dient als een tijdelijk onderkomen voor kunstenaars die te gast zijn.

Het interieur heeft een open opzet waardoor verschillende ruimtes zoals het auditorium, de bibliotheek en ruimtes voor wokshops en tentoonstellingen in elkaar overlopen.

18 mei 2008

kleinfles huiskleinfles huiskleinfles huis

Dit vakantiehuis van 260m² is gelegen op het schiereiland Mornington 120 kilometer van Melbourne, Australië. Het is gebouwd door het architectenbureau McBride Charles Ryan. MCR hebben het wiskundige pricipe van de Kleinfles als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van het huis.

Waar de architecten in eerste instantie een vloeiende vormentaal als uitgangspunt namen is omwille van de functionaliteit van het huis gekozen voor een origamiachtige afwerking van de wanden.

8 mei 2008

Shenzen International Airport Terminal 3Shenzen International Airport Terminal 3Shenzen International Airport Terminal 3Shenzen International Airport Terminal 3

Het Italiaanse architecten koppel Massimiliano and Doriana Fuksas hebben de ontwerpwedstrijd voor de nieuw te bouwen Terminal 3 van Shenzhen International Airport in China gewonnen.

Het laatste deel van de terminal zal in 2035 gereed zijn en zal dan een oppervlakte hebben van 400.000 vierkante meter.

3 mei 2008

Eifel-lelieEifel-lelieEifel-lelieEifel-lelie

Een Indonesische architectuurstudent die zichzelf op internet Meeftah noemt is verantwoordelijk voor dit interessante project.
Het is een vergroting van het bovenste uitkijkdek van de Eifeltoren door er een carbon-kevlar lelie aan te koppelen.

Het bouwwerk, dat uit twee geprefabriceerde delen bestaat, kan zonder aanpassingen aan de bestaande toren worden bevestigd. Het bruikbare vloeroppervlak van de toeristenpleister wordt op deze manier, al dan niet tijdelijk, vergroot van 280m² tot 580m².

25 april 2008

H16 HouseH16 HouseH16 House

Werner Sobek is een architect en constructeur die zich bezig houdt met het maken van ecologische gebouwen zonder hierbij een minimalistische architectuur te moeten opgeven.

Een bekend project waarbij hij als constructeur heeft bijgedragen is de overkapping van het Sony plaza op de Potsdamer platz in Berlijn.

Het H16 House is gelegen in Tieringen niet ver van Stuttgart. Het huis is compleet te recyclen, heeft geen uitstoot en heeft een energieprestatiecoefficient van 0,0.

19 april 2008

Strata HotelStrata HotelStrata Hotel

Het Strata Hotel is gelegen op een steile berghelling in de Italiaanse dolomieten. De architecten van Plasma studio hebben de houten gevelstructuur verweven met de bestaande topografie van de helling.

De houten structuur geeft doorzicht naar de achtergelegen hotelkamers en draagt daarmee sterk bij aan de ruimtelijke werking van het gebouw.

12 april 2008

[c]space[c]space[c]space

Het [c]space paviljoen is ontworpen door de architecten Alan Dempsey en Alvin Huang. Het is gebouwd voor het gebouw van de Architectural Association in Londen.

In 2007 schreef de Architectural Association een wedstrijd uit om het tienjarig bestaan van het Design Research Laboratory te vieren. Het ontwerp van Dempsey en Huang won de wedstrijd waarmee ze een geldbedrag en realisatie van het ontwerp wonnen.

22 maart 2008

TheVeryMany - testbeeld.tvTheVeryMany - testbeeld.tvTheVeryMany - testbeeld.tvTheVeryMany - testbeeld.tv

Marc Fornes is de oprichter van de designstudio THEVERYMANY. De studio doet onderzoek naar architectonische vormentaal door gebruik te maken van RhinoScript.

Door gebruik te maken van scripting is Fornes in staat om computergegenereerde complexe architecuur, ook wel Computational Architecture, te maken. TheVeryMany.net laat de fascinerende zoektocht van Fornes en zijn team zien aan de hand van een weblog.

Fornes studeerde af in 2004 en werkte drie jaar bij Zaha Hadid. In 2007 gaf hij samen met Francois Roche (new-territories.com) leiding aan een atelier studenten van de prestigieuze Graduate School of Architecture, Planning and Preservation van Columbia University.

15 maart 2008

KAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya IshigamiKAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya IshigamiKAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya Ishigami

Architect Junya Ishigami realiseerde de KAIT Kobo voor het Kanagawa Institute of Technology. De KAIT Kobo is een studio en werkplek die is gekoppeld aan de bestaande bouw van het KIT. Het gebouw kenmerkt zich door zijn lichtheid. Dit wordt bereikt door de slanke constructie en letterlijk door de lichtinval door de compleet glazen gevel.

De stalen kolommen die het dunne dak dragen zijn erg dun uitgevoerd en belemmeren een vrij doorzicht slechts minimaal. Het project doet denken aan het nog niet gerealiseerde Miami Art Museum van Herzog en de Meuron.

2 maart 2008

HIGH MODERN HOMESHIGH MODERN HOMES

De Amerikaanse cataloguswoning is over het algemeen erg traditioneel vormgegeven. HIGH MODERN HOMES claimt nu dat ze als eerste bouwklare moderne cataloguswoningen via het web aanbieden. De woningen zijn duurzaam, energiezuinig en kenmerken zich door hun strakke modernistische vormgeving. De collectie bestaat uit 10 verschillende type woningen die zijn bedoeld voor het hogere segment van de woningmarkt.

  • De fotogalerie van eerder gebouwde cataloguswoningen door HMH

7 februari 2008

Tridente Architects

Deze week heeft World Archtecture News haar lijst met 25 kanshebbers voor de House of the Year prijs, die de website elk jaar uitreikt, bekend gemaakt. De criteria dit jaar waren originaliteit, innovativiteit, duurzaamheid en de behandeling van de context.

De website heeft van elk van de 25 kanshebbers prachtige foto’s op haar website geplaatst.

18 januari 2008

ring housering housering house

Afgelopen week zijn 'The Wallpaper Design Awards' uitgerijkt. Als beste nieuw particulier huis kwam 'The Ring House' uit de bus, een retraite in een bos nabij Tokio. Het is ontworpen door het japanse architectenbureau Takei-Nabeshima Architecten (TNA). Het huis is verpakt in ringen van glas en hout. De houten ringen lijken door het kleurverschil zonder ondersteuning tussen de bomen te hangen, erg mooi.

14 januari 2008

Promontorio's river aquarium in Mora auqarium in Mora

Architectenbureau Promontorio heeft dit aquariumproject verworven door het winnen van een internationale prijsvraag, recentelijk is het opgeleverd. De hoofdstructuur van het gebouw bestaat uit 50 geprefabriceerde portalen die elk 33 meter lang zijn.

11 januari 2008

Pools paviljoen voor Expo 2010 in ShanghaiPolish pavilion for Shanghai Expo 2010

De Poolse architecten Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska, en Marcin Mostafa hebben de prijsvraag gewonnen voor het ontwerpen van het paviljoen dat hun land zal vertegenwoordigen op de Expo 2010 in Shanghai. Er was de vraag een ontwerp te maken dat door haar esthetisch onderscheidend vermogen het land van herkomst zou onderstrepen.
De schil van het gebouw is letterlijk gebaseerd op traditionele Poolse knipselkunst. Door de toepassing ervan is echter een verrassend interessant gebouw ontstaan dat de kunde laat zien van deze drie architecten uit de huidige generatie Poolse ontwerpers.

Verder lezen "Pools paviljoen Expo 2010 Shanghai" »

4 januari 2008

Nordpark Cable RailwayNordpark Cable RailwayNordpark Cable Railway

Het Nordpark kabelsbaan project bestaat uit vier stations en een hangbrug over de rivier de Inn. In 2005 wint Zaha Hadid Architects de prijsvraag voor het ontwerpen van het kabelspoor in Innsbruck. Op 1 december 2007 was de officiële opening bij het Loewenhaus station.

Zaha Hadid Architects heeft elk station ontworpen voor de specifieke locaties op verschillende hoogtes. Ondanks de sterk afwijkende condities is een vloeiende architectuur typerend voor al de locaties.

"Elk station heeft haar eigen unieke context, topografie, hoogte en circulatie. We hebben natuurlijke fenomenen bestudeerd zoals gletsjer vorming en bewegend ijs. Hierdoor hebben we ervoor gezorgd dat elk station gebruik maakte van deze vloeiende taal van ijs formaties en samen een bevroren stroom langs de berghelling ging vormen."

zegt Hadid.

"Een hoge mate van flexibiliteit in deze taal zorgt ervoor dat de schaal structuren zich kunnen aanpassen aan de verschillende omstandigheden terwijl de overkoepelende logica wordt behouden. Twee contrasterend elementen 'schaal & schaduw' (shell & shadow) genereren de ruimtelijke kwaliteit van elk station. De lichtgewicht organische dakstructuren uit dubbelgevormd glas die 'drijven' op de betonnen plint, creëren een kunstmatig landschap dat de beweging en stroming in de stations beschrijft."

Productiemethodes als cnc milling en thermovormen werden gebruikt voor een geautomatiseerde vertaling van het door de computer gegenereerde ontwerp naar de gebouwde structuur.