Hoofdpagina

Utiliteitsbouw archief

2 februari 2009

Moxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers placeMoxon - 163 PRS / olivers place

De ontwerpers van Moxon architects ontwierpen dit kantoorpand voor een kavel dat zich direct naast een rotonde bevindt in de stad Preston, in het noordwesten van Engeland. Door de geanodiseerde aluminium vinnen aan het gebouw lijkt het gebouw in beweging. Het doet denken aan de lijnen die striptekenaars om snel naderende auto’s en superhelden tekenen.

De vinnen zijn ook nuttig: Een hoogstaande zomerzon wordt buitengehouden terwijl een lage winterzon wordt toegelaten en het gebouw zoveel mogelijk verwarmt.

De automobilisten op de rotonde hebben een spectaculair veranderend beeld als ze langs het gebouw rijden. Door de richting van de vinnen en de beweging van de auto’s opent en sluit het gebouw zich naarmate de positie van de voorbijganger verandert.

25 januari 2009

Snap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01ParaSnap! door Team 01Para

Een groep studenten genaamd Team 01 Para, van het MArch Design Research Laboratory van de Architectural Association in Londen, hebben 'Snap! - Bistable Structure' bedacht. Een gebouw dat is ontstaan door een onderzoek naar het samenvoegen van plaatjes bi-stabiel metaal. Dit soort plaatjes kennen wij beter als de klik ambanden.

Het team bestaat uit Stella Nikolakaki, Sevil Yazici, Jesse Chima en Eugene Leung.

Volgens Leung, kan een ook na de bouw een ruimte in het gebouw worden aangepast door de specifieke eigenschappen van bi-stabiel metaal.



7 juni 2008

Post Rotterdam CoolsingelPost Rotterdam FoyerPost Rotterdam Lobby

Waar het Post Amsterdam gebouw bij het Amsterdam Centraal Station wordt klaargemaakt voor de sloop is Rotterdam bezig om haar monumentale Post Rotterdam gebouw aan de Coolsingel nieuw leven in te blazen. In Amsterdam zal met de sloop een einde komen aan de gezamenlijke huisvesting van een interessante groep bedrijven, waaronder: Het tijdelijke stedelijk museum SMCS, Club 11, de multimediaontwerpers van Mediamatic Lab en de architectenbureaus Zwarts & Jansma en Jo Coenen & Co.

Post Rotterdam zal meerdere winkels en horeca gelegenheden gaan herbergen op de onderste etages. De bovenste verdiepingen zullen gaan fungeren als een designhotel. Aan Ben van Berkel en zijn UNStudio is gevraagd om na de Erasmusbrug Rotterdam te verrijken met een tweede icoon. Het is duidelijk dat de ambities voor dit gebouw hoog liggen maar daar is dan ook niets mis mee.

31 mei 2008

ZGG paviljoenZGG paviljoen

In Darmstadt staat sinds kort dit ZGG paviljoen voor het bestaande Alice-Hospital van het Rode Kruis. Angela Fritsch Architekten ontwierp dit kleine paviljoen dat de vorm heeft van een box. De buitenkant van de box is bekleed met plaatstaal dat is ingesneden door een lassercutter.

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van AFA en Hannes Freising van de firma Huellwerk, die zich specialiseert in het maken van façades voor architectonische bouwwerken.

23 mei 2008

Museion BolzanoMuseion BolzanoMuseion Bolzano

Op 24 mei opent het nieuwe onderkomen van het Museion in Bolzano, Zuid-Tirol Italië, haar deuren. Het Museion is een museum voor moderne kunst dat dit jaar ook het podium zal zijn voor the European Biennial for Contemporary Art Manifesta 7.

Het gebouw dat is ontworpen door de Berlijnse architecten van Krüger Schuberth Vandreike bestaat uit twee delen: Het vijf verdiepingen tellende hoofdgebouw en een kleiner gebouw dat dient als een tijdelijk onderkomen voor kunstenaars die te gast zijn.

Het interieur heeft een open opzet waardoor verschillende ruimtes zoals het auditorium, de bibliotheek en ruimtes voor wokshops en tentoonstellingen in elkaar overlopen.

3 mei 2008

Eifel-lelieEifel-lelieEifel-lelieEifel-lelie

Een Indonesische architectuurstudent die zichzelf op internet Meeftah noemt is verantwoordelijk voor dit interessante project.
Het is een vergroting van het bovenste uitkijkdek van de Eifeltoren door er een carbon-kevlar lelie aan te koppelen.

Het bouwwerk, dat uit twee geprefabriceerde delen bestaat, kan zonder aanpassingen aan de bestaande toren worden bevestigd. Het bruikbare vloeroppervlak van de toeristenpleister wordt op deze manier, al dan niet tijdelijk, vergroot van 280m² tot 580m².

19 april 2008

Strata HotelStrata HotelStrata Hotel

Het Strata Hotel is gelegen op een steile berghelling in de Italiaanse dolomieten. De architecten van Plasma studio hebben de houten gevelstructuur verweven met de bestaande topografie van de helling.

De houten structuur geeft doorzicht naar de achtergelegen hotelkamers en draagt daarmee sterk bij aan de ruimtelijke werking van het gebouw.

12 april 2008

[c]space[c]space[c]space

Het [c]space paviljoen is ontworpen door de architecten Alan Dempsey en Alvin Huang. Het is gebouwd voor het gebouw van de Architectural Association in Londen.

In 2007 schreef de Architectural Association een wedstrijd uit om het tienjarig bestaan van het Design Research Laboratory te vieren. Het ontwerp van Dempsey en Huang won de wedstrijd waarmee ze een geldbedrag en realisatie van het ontwerp wonnen.

15 maart 2008

KAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya IshigamiKAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya IshigamiKAIT Kobo of Kanagawa Institute of Technology designed by Junya Ishigami

Architect Junya Ishigami realiseerde de KAIT Kobo voor het Kanagawa Institute of Technology. De KAIT Kobo is een studio en werkplek die is gekoppeld aan de bestaande bouw van het KIT. Het gebouw kenmerkt zich door zijn lichtheid. Dit wordt bereikt door de slanke constructie en letterlijk door de lichtinval door de compleet glazen gevel.

De stalen kolommen die het dunne dak dragen zijn erg dun uitgevoerd en belemmeren een vrij doorzicht slechts minimaal. Het project doet denken aan het nog niet gerealiseerde Miami Art Museum van Herzog en de Meuron.

14 januari 2008

Promontorio's river aquarium in Mora auqarium in Mora

Architectenbureau Promontorio heeft dit aquariumproject verworven door het winnen van een internationale prijsvraag, recentelijk is het opgeleverd. De hoofdstructuur van het gebouw bestaat uit 50 geprefabriceerde portalen die elk 33 meter lang zijn.

11 januari 2008

Pools paviljoen voor Expo 2010 in ShanghaiPolish pavilion for Shanghai Expo 2010

De Poolse architecten Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska, en Marcin Mostafa hebben de prijsvraag gewonnen voor het ontwerpen van het paviljoen dat hun land zal vertegenwoordigen op de Expo 2010 in Shanghai. Er was de vraag een ontwerp te maken dat door haar esthetisch onderscheidend vermogen het land van herkomst zou onderstrepen.
De schil van het gebouw is letterlijk gebaseerd op traditionele Poolse knipselkunst. Door de toepassing ervan is echter een verrassend interessant gebouw ontstaan dat de kunde laat zien van deze drie architecten uit de huidige generatie Poolse ontwerpers.

Verder lezen "Pools paviljoen Expo 2010 Shanghai" »