Hoofdpagina

Woningbouw archief

27 oktober 2008

Project X door René van ZuukProject X door René van ZuukProject X door René van Zuuk

Het Project X project van René van Zuuk bevindt zich op ‘de Fantasie’ in Almere, een locatie voor experimentele woningbouw. Het ontwerp dat bestaat uit meerdere doosvormige volumes ligt met een halve verdiepingshoogte verdiept in de grond. Hierdoor ontstaat er een relatie met de glooiende tuin en het aangrenzende kanaaltje.

Er is naast de woonfunctie ook ruimte gemaakt voor een klein kantoor in het gebouw. Het eigenlijke bureau van René van Zuuk Architecten ligt op een steenworp afstand.

18 oktober 2008

Dupli CasaDupli Casa

Deze villa van J. Mayer H. Architekten staat in de buurt van Ludwigsburg, in Duitsland.
De witte 'vlek' waar de villa zich op bevindt volgt precies de contouren van een oud woonhuis dat eerst op deze plek stond. Op deze manier wordt er een herinnering aan de bestaande bouw gecreëerd met een compleet nieuwe vormentaal.

De ramen zijn vooral gericht op de verschillende vergezichten, zoals over de stad Marbach en het Duits Nationaal literatuurarchief aan de andere kant van de Neckar vallei.

24 juli 2008

Siedlung KraillingSiedlung KraillingSiedlung Krailling

De bekendste van Duitse Siedlunghäuschen uit de jaren 30 staan in de Weissenhof Siedlung in Stuttgart. Grote architecten als Peter Behrens, Gropius, Mies van der Rohe, Oud and Le Corbusier werkte aan deze wit gestuukte meesterwerken.

In Krailling in de buurt van München is in de jaren dertig ook een Siedlung project gebouwd. Deze „Hundert-Reichsmark-Häuser“ hadden elk een grote tuin maar hadden een inhoud die niet groter was dan zeventig vierkante meter.

Architect Peter Haimerl kreeg de opdracht om een van deze woningen om te bouwen tot een huis dat voldeed aan de eisen van de moderne Duitse woningbouw. Een relatief simpel maar doeltreffende aanpak is de oplossing geworden: De woning volledig inpakken met isolerende beplating en daarna de gehele gevel en het dak afwerken met bitumineuze bekleding. Door het verleggen van de openingen in de gevel en dak ontstond er een fraai gebouw dat niet meer doet denken aan een jaren dertig huis, of dat nu jammer is of niet.

18 mei 2008

kleinfles huiskleinfles huiskleinfles huis

Dit vakantiehuis van 260m² is gelegen op het schiereiland Mornington 120 kilometer van Melbourne, Australië. Het is gebouwd door het architectenbureau McBride Charles Ryan. MCR hebben het wiskundige pricipe van de Kleinfles als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van het huis.

Waar de architecten in eerste instantie een vloeiende vormentaal als uitgangspunt namen is omwille van de functionaliteit van het huis gekozen voor een origamiachtige afwerking van de wanden.

2 maart 2008

HIGH MODERN HOMESHIGH MODERN HOMES

De Amerikaanse cataloguswoning is over het algemeen erg traditioneel vormgegeven. HIGH MODERN HOMES claimt nu dat ze als eerste bouwklare moderne cataloguswoningen via het web aanbieden. De woningen zijn duurzaam, energiezuinig en kenmerken zich door hun strakke modernistische vormgeving. De collectie bestaat uit 10 verschillende type woningen die zijn bedoeld voor het hogere segment van de woningmarkt.

  • De fotogalerie van eerder gebouwde cataloguswoningen door HMH

7 februari 2008

Tridente Architects

Deze week heeft World Archtecture News haar lijst met 25 kanshebbers voor de House of the Year prijs, die de website elk jaar uitreikt, bekend gemaakt. De criteria dit jaar waren originaliteit, innovativiteit, duurzaamheid en de behandeling van de context.

De website heeft van elk van de 25 kanshebbers prachtige foto’s op haar website geplaatst.

18 januari 2008

ring housering housering house

Afgelopen week zijn 'The Wallpaper Design Awards' uitgerijkt. Als beste nieuw particulier huis kwam 'The Ring House' uit de bus, een retraite in een bos nabij Tokio. Het is ontworpen door het japanse architectenbureau Takei-Nabeshima Architecten (TNA). Het huis is verpakt in ringen van glas en hout. De houten ringen lijken door het kleurverschil zonder ondersteuning tussen de bomen te hangen, erg mooi.