Hoofdpagina

Design archief

8 september 2008

flying chair - testbeeld.tv

The Flying Chair is een door Phillip Grass gemaakt digitaal prototype van een glasvezel stoel met een schuimrubbere zitting. Deze sculpturale stoel laat je ontspannen terwijl je het gevoel hebt in de lucht te zweven.

11 mei 2008

Waar Nacho Carbonell eerder al indruk maakte tijdens de graduation show van de Design Academy van vorig jaar met zijn project Pump it up, is hij nu terug met een nieuwe collectie stoelen Evolution. Deze stoelen zijn gemaakt uit gerecycled papier. Het zijn als het ware cocoons waar mensen zich alleen of soms ook samen in terug kunnen trekken. Ze kunnen zich als het ware verbergen in het nieuws van gisteren. Toen ik deze voor stoel voor het eerst zag in zijn atelier in Eindhoven was ik erg onder de indruk, ook de reacties tijdens de meubelbeurs in Milaan waren ook erg positief. Ik ben benieuwd wanneer ze in productie gaan en met welke andere producten Nacho Carbonell in de komende jaren gaat komen.

Meer informatie en filmpje:

16 april 2008

GRO design tafelvoetbaltafelGRO design tafelvoetbaltafelGRO design tafelvoetbaltafel

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat vooral in Duitsland architectuur onlosmakelijk verbonden is met het spelen van een potje tafelvoetbal. Op veel architectuuropleidingen vind je kickertischen, ook na de opleiding kunnen veel bureaus het niet laten om er ook een aan te schaffen voor op de werkvloer.

Deze nieuwe tafel lijkt daarom een geschenk uit de hemel voor al de ontwerpers die jaren lang op zo’n lelijke löwentisch hebben moeten spelen. Toch gaat het de echte kickerfanaat om een tafel die fijn speelt, wat dat betreft moet deze nieuwe tafel zich nog bewijzen.

Het ontwerp van de GRO design zal worden geëxposeerd op de Milan design week van 16 (vandaag) tot en met 21 april.

9 april 2008

BrutalismBrutalism

Het Brutalisme, waar le Corbusier een van de grondleggers van is, heeft onder andere gefloreerd in Groot Brittannië door vooral het werk van Peter en Alison Smithson. Om de werken van het Britse Brutalisme nu voor altijd dichtbij te hebben heeft 'people always need plates' ze in geweldige lijntekeningen verwerk op een aantal borden en mokken. Ze zijn nog niet definitief in productie gegaan dus voor degene die echt van zo'n bord wil eten, of juist eens wat brutalisme aan diggelen wil gooien, geldt: witte borden kopen en zelf schetsen.

2 april 2008

st-petersint pieter

De sinaasappelpers van de Milanese ontwerpers van Studio Giulio Iacchetti is gebasseerd op de Sint-Pieter en het Sint-Pieterplein.

Dit digitale prototype lijkt behoorlijk goed te gaan functioneren in de praktijk. Let bijvoorbeeld op de kolonnade die pitten en te groot vruchtvlees tegen houdt.

21 februari 2008

Logo Dutch Design Month

Via een ontwerpwedstrijd met 114 inzendingen van verschillende kunst academies in Spanje en Nederland werd gezocht naar een logo voor de Dutch Design Month, die in maart in Madrid wordt gehouden. Uit de inzendingen werden drie finalisten gekozen en de winnaar Jeremie Cornelissen, student aan de Design Academy Eindhoven.

Zoals duidelijk te zien is in het logo de Nederlandse leeuw en de Spaanse stier op een slimme manier met elkaar verweven. Hierdoor ontstaat een sterk beeld dat geen verdere uitleg in tekst nodig heeft.


16 februari 2008

concrete architectural associatesconcrete architectural associatesconcrete architectural associates

Op woensdag 23 januari werd het nieuwe Koninklijke vipcentrum op Schiphol geopend. Het exclusieve centrum werd ontworpen door concrete architectural associates. Concrete had verder de supervisie over de verschillende onderdelen van het centrum die werden ontworpen door de top van de Nederlandse designwereld. Zo werkte Hella Jongerius, Piet-Hein Eek, Marcel Wanders, Joep van Lieshout en Studio Job mee aan het project.

In het centrum is een speciaal deel ingericht dat uitsluitend bestemd is voor de Koninklijke familie. De overige gedeelten zijn ook bestemd voor ministers, staatssecretarissen, topmannen in het bedrijfsleven en diplomaten. De riante sofa’s zijn bekleed met Koninklijk blauw en in speelhoek voor de kinderen is er Lego in de kleuren rood, wit en blauw.


22 januari 2008

testbeeld.tv - platte kast 01testbeeld.tv - platte kast 02

Deze kast met de titel 'Piegato' bestaat uit een staalplaat die is gelasercut. Nadat de kast met twee schroeven aan de muur is opgehangen kunnen de verschillende planken en steunen naar voren worden gevouwen met de hand. Het ontwerp is milieuvriendelijk aangezien het eenvoudig in grote hoeveelheden kan worden vervoerd, het productieproces relatief weinig energie kost en er blijft weinig restmateriaal over na de vervaardiging. De kast heeft ook een verrassend hoog draagvermogen en is te krijgen in de kleuren wit, zwart en goud.

3 januari 2008

Onder de titel "Design Hack" heeft de Faculteit Industrieel Design aan The University of the Arts in Philadelphia een driedaagse ontwerpsessie georganiseerd met als doel de rol van industrieel ontwerpers in de opkomende DIY cultuur te onderzoeken. Hiervoor werden de wereldberoemde ontwerpen van Charles en Ray Eames fysiek veranderd waarbij ze, volgens de makers;

"werden bevrijd van hun iconische en elitaire karakter."
"Het project is geen kritiek op Eames, maar een vervolmaking van de originele ideeën."

Aan het project werkten mee: Jared Delorenzo, Tim Peet, Alexandra Temple Powell, Tom Reynolds, Alie Thomer, and Andrew McCandlish.